There was an error in this gadget

Monday, May 30, 2011

Bintang yang pudar...



Salam bola.Rasanya dah lama saya tak update blog ni.Busy setelah bergelar suami..hehe.Terpanggil nak menulis selepas saye melihat begitu banyak komen2 dari fans ManU yg mengatakan team mereka tiada player star.Tiada player star pun bole masuk final UCL dan juara EPL.Betol ka takde star?atau mereka tak sadar diri yang Barca adalah team yg hebat (hebat2 pun kalah dgn Arsenal).Mengikut pendapat saya,team yg takde star ni macam Blackpool(hampir2 kekal EPL),Napoli(itupun ade star in the makin macam hamsik,cavani,lavezzi).Team yang penuh dengan star bagi saye adalah Real Madrid,Chelsea,Manchester City,Bayern Munich,AC MILAN,Inter.Ade perbezaan antara team yg ade star dan team yg penuh dgn star.kalau kurang paham jugak,akan saye terangkan siapakah sebenarnyer player2 Manchester united season ni yg dikatekan tak star itu.Cube kaji...


1)van der sar: Beliau player paling banyak membuat penampilan utk Belanda(130). Dia antara beberapa kerat player yg tlh memenangi 2 UCL dgn team yg berbeza iaitu Ajax 1995 dan ManU 2008(beliau dapat man of the match game ni).Pada musim 2008-09 beliau set the world league clean sheet record dgn tidak bolos satu gol pun dalam masa 1,311 minit.Dia pemain paling tua yang menang Premier League,pd umur 40 tahun dan 205 dari. Secara individu beliau telah memenangi beberapa anugerah termasuk Penjaga Gol Terbaik Eropah pada tahun 1995, 2008, 2009 and 2010, dan Penjaga Gol terbaik sepanjang tahun UEFA pada 1995 and 2009.


2)Nemanja Vidic: Setelah menggilap karier dgn Red Star Belgrade pd awal 2000s, Dia pindah ke Spartak Moscow pd 2004. Dia bejaya menempatkan diri dalam "Famous Four" Pasukan Kebangsaan Serbia yg hanya bolos 1 gol semasa kempen kelayakan worldcup 2006 .Dia berjaya memenangi 4 Juara EPL besama ManU,1 UCL,1 FIFA World Club Cup dan juga disenaraikan dlm Anugerah pemain terbaik tahunan FA dr thn 2007 ke 2009.Pada musim 2008–09,membantu United memecahkan record 14 clean sheet dan beliau memenangi Pemain terbaik Barclay. Pada tahun ini juga beliau telah memenangi anugerah yg sama.


3)Rio Ferdinand-dia ni??malas aku nak kaji.Memang semua player England star tapi WorldCup tak penah menang pun(1966 aje).Siapa kater Rio tak Star adalah 'Kurang pendidikan'.


4)Evra:membuat permulaan sbg leftback utk monaco yg layak Final UCL 2004.Dlm musim yg sama Evra di namakan sebagai National Union Propfessional Footballer (UNFP) dan pemain muda terbaik Liga 1 Perancis juga tersenarai dlm team of the year. Debut season menang Piala Liga besama ManU.2nd season menyingkirkan Silvestre dan Heinze sbg pilihan utama utk bek kiri.Memenangi pelbagai kejayaan domestik dan luar bersama united selepas itu. Secara individu dia di anugerahkan PFA team of the year.Semasa musim 2008-09 dia dinamakan di dalam FIFPro World XI dan UEFA Team of the Year.


5)Ryan Giggs:NO KOMEN.Telampau STAR.


6)Park Ji Sung:Pemain terbaik ASIA yg pernah di lahirkan Korea Selatan.Pun tak guna menafikan ke STARan beliau.


7)Wayne rooney:Same mcam Rio punyer cerita...hehehe..


8)Javier Hernández:Keteraan beliau telah pun aku saksikan before fans manU kelam kabut sanjung dia ni.Officemate yg duduk sebelah aku(fans ManU) awal2 lagi tunjuk kat aku you tube aksi2 chiharito Guadalajara.Beliau memang hebat.Aku akur.Aksi semasa worldcup 2010 langsung tak mengejutkan aku.Begitu juga EPL season ni.Dia sgt menyerlah dan beliau adalah STAR in the making.


9)Paul Scholes dan Owen:2 STAR tua England.Takan player macam ni diorang kater tak STAR?Ish ish ish..kesian Owen dan Scholes sbb fans ManU sendiri tak mengaku mereka STAR.Tula..stat sokong ManU tahun millenium jek.Owen pernah menggegar Piala Dunia 1998 dgn wonder goal nyer.Scholes pula sentiasa konsisten utk manU sampailah sekarang(macam giggs).


10)Darren Fletcher:Penyelamat game2 penting ManU.Mempunyai tenaga hanjeng dan telah membantu ManU menang banyak piala.Kapten Scotland sejak August 2008.


11)Nani:CR wannabe..aku kesian kat dia ni.kau takan bejaya selagi CR hidup.Cube menjadikan diri sendiri beliau sbg STAR.

12)Berbatov:Pemain terbaik Bulgaria sebanyak 7 kali.Penyerang termahal yg pernah di beli ManU.Penjaring terbanyak EPL tahun ini.Tak STAR??

Saya rasa cukuplah utk kali ini..saye bukan nak memandai tapi hanya menulis berdasarkan fakta dan pandangan individu saya sahaja.Kalau tak setuju,tak mengapa.Saya akur chelsea ramai STAR tapi kebanyakan dah tua dan perlu di ganti lagi dgn STAR yg baru.Jgn jeles kalau team anda tak sekaya dan seboros Manchester City atau Real Madrid.Contohilah polisi Arsenal dan Valencia yg berjimat cermat.Pasukan Terengganu yg membangunkan player2 muda(team yg power skang ni kebanyakannya adalah penebabg pingat emas SUKMA yg lepas).Cuma kalau ade rezeki lebih,ape salahnya berbelanja.Jangan kondem team org lain sesuka hati.

Pada team ManU tahniah krn anda adalah 'Agong' zaman ini.Bagi Liverpool pula jgn bersedih sbg pencinta bolasepak sejati,kami tetap mengingati Ian Rush,John Barnes(time 90an ni aku stat kenal bola) dan rakan2 yg lain.

Takbiiiiirrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!