There was an error in this gadget

Saturday, September 27, 2008

I Just Want The Truth...

Ini adalah hasil kajian yg di lakukan oleh adik aku...
Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan kita supaya kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini.....

1508: Alfonso de Albuqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja Portugis untuk meluaskan pengaruhnya ke Asia Tenggara ( Melaka pusat perdagangan Asia Tenggara ketika itu) Dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 buah kapal, 15300 ( anggaran) bala tentera

1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk mengetahui keadaan kekuatan pertahanan disana

Oct 1511: Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu,Hang Jebat dan Hang Kasturi. Ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso,

untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 Hari itu dengan 5 Hang bersaudara.. akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa dan putus ASA...

1512: Setahun 12 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan P.Pinang, yang ketika itu adalah pusat pengeluaran tebu untuk gula rantau ini,...

Feb 1512:Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah Dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.. .

Seminggu selepas itu....

FEB 1512, Perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso. Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah

Perisik 1.2..3: Selamat pagi

tuan (sambil bertabik)

Alfonso: Selamat pagi

Perisik 1: Begini lah Tuan, lupakan saja niat Tuan untuk menawan Perlis, Kedah Dan Pulau Pinang.

Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? ( dengan nada marah Dan bongkak)

Perisik 2: Untuk menawan Melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir Dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah Dan P.Pinang yang mempunyai beribu ribu Hang..

Perisik 3: Betoi tu Tuan...antaranya. .Hang Sihat, Hang Buat Apa, Hang Apa Khabar, Hang Lagu Mana, Hang Pi Mana, Hang Nak Pi Mana, Hang Kat Mana, Hang Singgah Dulu, Bapak Hang, Mak Hang, Adik Hang, Tok Hang dan macam macam lagi Hang Ada Kat Sana.....

Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka

amat ngeri......ini kan pula nak berhadapan beribu ribu Hang kat situ.


Friday, September 19, 2008

Abdullah bin Amr membakar Pakaiannya

Sempena raya nak dekat ni.aku nak bawakan satu cerita utk orng2 lelaki semua.di harap crita ni di baca sebelum korang pg beli baju raya..
Pada suatu hari, Abdullah bin Amr bejalan2 besama Nabi s.a.w utk suatu urusan.Abdullah ni pakai baju kaler kuning kunyit yg terang.Nabi Muhammad bertanya:
“Apakah pakaian yg kamu pakai ni?”
Abdullah tak menjawab.dier rasa sedih. Dia berfikir nabi Muhammad mesti tak suka pakaiannyer tu.beliau pun pulang ke rumah.sampai jek kat umah, dier tgk api sdng menyala kat umah dier.lalu Abdullah pun mencampakan baju dier ke dalam api.
Esok beliau betemu dgn Nabi Muhammad. Baginda bertanya:
“Mana pakaian kamu semalam?”
Abdullah pun menceritkan ape yg berlaku.Baginda senyum dan lalu berkata:
“Ya Abdullah..nape kamu bakar pakaianmu tu..Kamu seharusnyer menghadiahkan pakaiann mu itu utk kaum keluargamu yg perempuan..
Nabi Muhammad s.a.w telah mencadangkan supaya di hadiahkan pakaian itu kepada orang perempuan. Kisah ini menunjukkan Nabi Muhammad lebih menyukakan orang lelaki tidak memakai pakaian yg garang warnanyer dan baginda menyuruh pula pakaian sedekimian di pakai oleh kaum perempuan sahaja.

Tuesday, September 16, 2008

Penantian kian tamat..

pada satu petang yg panas terik,besama2 dgn letih berpuasa..aku mendapat pggilan drpd Computer Systems Advisors (csA) yg mengatakan aku bejaya dan bepeluang bekije dgn mereka.Perrrrrrrrghhhhhh...Alhamdulillah..Skang ni aku sdg tggu offer letter dr diorang dan maybe aku setat kije lepas raya@sebelum raya..Tapi aku bagitau diorang and mintak setat lepas raya utk bg aku masa cari umah sewa...Insya'allah bila2 pun aku dah ready utk di bambu di tempat kije.Almaklumlah aku ni bkn pandai sgt..cuma rajin je..huhu..

Skang aku akan mencari umah sewa dulu sementara tggu surat tawaran..Ape2 pun aku mau besyukur pd Allah dan beterima kasih pd semua pihak yg telibat secara lansung dan tak lansung sepanjang proses ini..Jasamu sume akan ku kenang dan aku doa pada Allah agar kita semua berada di bawah lindungan-NYA..Amiiiiin..

Sunday, September 14, 2008

Last Episode...This week is da ECL game!!!

Group G
ARSENAL, PORTO, FENERBACHE and DINAMO KIEV
Nasib agak malang utk pasukan dlam group ni kerana kekuatan diorang agak sama rata. Cuma arsenal yg agak terlebih power sikit,tapi still kurang pengalaman anak2 muda dan kehilangan midfield spt flamini,hleb and Gilberto.Tapi tu sume tak efek sgt sbb arsenal dah biasa main dgn kadar kanak2 terhebat.Perlu di ingat Flamini and Hleb kalah besama dgn team masing2 dlam season opener sdgkan arsenal gembira membelasah Newcastle. 3 team lagi ttp akan bagi arsenal saingan terutamanyer Fenerbache (suku akhir last season) dan jugak porto yg jugak bekas juara edisi 2004. Mari kita saksikan ramalan2 pakar kami..
Shebby Sigh Rasa - Arsenal and Fenerbache
Hasbolah Awing – Porto and Arsenal
Group H
Real Madrid, Juventus, Zenit and Bate Borisov
Alahkah indahnyer manjadi pemain2 borisov (Belarus) sbb dapat bersama lawan dgn Real,Juve dan Zenit.Zenit mmg dah menjadi salah satu gergasi eropah.Ade sape2 brani bangkang???Zenit dah beat Manu taaaau…arap maklum tere ke tak tere.last season selamber singkirkan Bayern.So,Real and juve mesti kena kerja keras.jgn begantung pd sejarah silam jek.Juve maybe struggle sbb baru kembali ke eropah.dan real maybe sdikit masalah dlm mengekalkan momentum diorang.jadi dgn bangganyer kami mengatakan..
Shebby Sigh Rasa – Real and Zenit
Hasbolah Awing –Juventus and Real

Friday, September 12, 2008

Part 3:The Prediction

Group E
Manchester UTD, Villarreal, Celtic, Aalborg
Petama,abaikan Aalborg dari denmark tu.Takde maknenyer diorang dlm goup ni. MANU and Celtic skali lagi jupe. Villarreal akan menjadi pengacau. Harus di ingat Villareal pernah sampi separuh akhir pada 2006 tapi tewas pada arsenal masa tu.Mmg 2 kelab British tu dah sebati dgn ECL tapi barisan Villarreal jgn di pandang remeh.Punca diorang kembali season ni adalh serangan yg mantap dan jugak pertahanan yg jitu.Perrrggh…Ingat Nihat?nihat akan bersama forlan di seranagn dan midfield plak Marcus Senna dan juga Pires. Petahanan sperti capdevilla dan rakan2 kelihatan kebal utk melindungi si keeper. Panel kami memilih…
Shebby Sigh Rasa - Villarreal and manU
Hasbolah Awing – manU and Celtic
Group F
LYON, BAYERN, FIORENTINA, STEAUA BUCHAREST
Bayern kembali!!!!!hurrrayyy..tapi tak semanis yg di jangka.Diorang tepaksa mengadap Lyon yg mmg tiap season layak ECL dan juga kembalinyer Fiorentina ke pentas utama eropah.Ade kepayahan utk Bayern walopun pemain diorang betaraf dunia. Fiorentina dgn pemain Italy yg degil2 dan kebal. Termasuk penyerang baru gilardino yg akan besama2 adrian mutu merobek gawang2 musuh mereka. Lyon semestinyer tiada masalah dgn benzema semakin membesar.Pasti kelab2 eropah goyang dgn kehadiran benzema ni. Ahli kaji bola kami menjangkakan…
Shebby Sigh Rasa - Fiorentina and Lyon
Hasbolah Awing – Bayern and Fiorentina

Wednesday, September 10, 2008

Part 2:ECL Dizcuz..

Group C
Barcelona, Sporting Lisbon, FC Basel, Shaktar Donetsk
Barcelona spatutnyer tiada masalah utk layak ke next round. Name2 seperti messi,xavi,puyol,eto’o,henry di tambah plak dgn muka baru sperti hleb,alves,keita mmg mmbuat pasukan lawan gentar siooooot…cume sapekah yg akan follow barca to the next round???Sporting calon utama.tapi sporting ni taklah konsisten sgt bila kat eropah.So, Basel@Shaktar buleh mencelah utk merebut tmpat kedua.Bagaimanapun pakar2 kami memilih untuk…
Shebby Sigh Rasa – Barca and FC basel
Hasbolah Awing – Barca and Sporting Lisbon
Group D
LIVERPOOL, PSV EINDHOVEN, MARSEILLE and ATLETICO MADRID
Hahahahahaha.Gelak besaaaaaaaaaar..Group ni paling susahla nak predict.Sume ade kekuatan masing2. SUme ade sejarah terbaik dalm kejohan eropah. Tak berani nak pilih sape2.Team yg kurang silap and tak drop point mase main tmpat sendiri akan mara ke next round. Pakar2 kami mengatakan…
Shebby Sigh Rasa – Liverpool and Atletico
Hasbolah Awing – Marseille and Liverpool

Saturday, September 6, 2008

Champions League Dizcuz..


Group A
CHELSEA, AS ROMA BORDEAUX, CLUJ
This group nampak mcm kureng mencabar bagi Chelsea.Yg betol2 power pun Cuma AS ROMA. Bordeaux dah lama tak napak beraksi di kejohanan utama eropah. Dulupun team ni bkanlah sepower PSG,Monaco,marseille dll.Cluj plak 1st time ni main eropah.Team dari Romania mmg tak di ketahui lanasung kekuatan and kelemahan dier. Tak susah nak pilih team yg akan ke next round. Ahli panel kami mempredictkan…
Shebby Sigh Rasa – Chelsea and AS Roma
Hasbolah Awing - AS Roma and Chelsea
Group B
Inter Milan, Werder Bremen, Panathinaikos, Anorthosis
Panathinaikos kembali stelah lama mghilang. Anorthosis plak pndatang baru dri Cyprus.tiada yg istimewa dri 2 kelab ni.Yg jelas Inter and Bremen adlah pilihan utk ke peingkat setrusnyer. Inter dgn mourinho dan barisan pemain baru sperti muntari,mancini dan quaresma nampak semacam cukup mantan utk meraih ssuatu dlm edisi kali ni. Bremen plak dgn pengalman 2 season berturut2 utk champions league kelihatan dpt mmbantu mereka ke next round. Pilihan kami ialah…
Shebby Sigh Rasa - Inter and bremen
Hasbolah Awing- Inter and bremen

Teruskan update besama saye utk mengetahui ramalan bagi group2 yg lain pula.Bole tggalkan komen jika anda ade pendapat sendiri.jgn lupa mengundi ye..Jupe lagi...
Tak baiiiiiiiiiiiiiiik taaaaaaaaaaau...