Wednesday, September 7, 2016

Dari Kaki Ke Pena Hitam: Hilang Dalam 21 minit

Aku tak menghabiskan masa aku yang emas itu dengan menonton perlawanan bola sepak tahap rendah antara Malaysia dan Indonesia. Sebaliknya aku memilih saluran Fox untuk menyaksikan pertembungan antara Thailand dengan Jepun bagi merasakan ejakulasi sebenar dalam bola sepak. Thailand walaupun agak bergelut menahan asakan Jepun, namum pasukan Gajah Putih itu hanya bolos dua gol. Tak dapat dibayangkan berapalah Malaysia akan bolos apabila melawan Jepun sekiranya Fadhli Shas yang bermain sebagai pertahanan.

Dalam pada itu, ketika negara dalam peperangan seperti Syria dan Iraq menumpang Stadium di negara kita. Malaysia pula terpaksa membawa malu dengan terbang ke Indonesia untuk mengatur perlawanan persahabatan yang kononnya kelas A. Juga perlu diingatkan yang pasukan Indonesia ini sudah lama tidak bermain dalam perlawanan kompetitif. Kalau nak dibandingkan dengan Malaysia yang kerap berjalan ke luar negara, memang kita sepatutnya menang ke atas Indonesia secara selesa. Bukankah pasukan Malaysia kali terakhir baru pulang dari jelajah Oceania? Berapa banyak duit yang telah digunakan hanya untuk melihat Harimau Malaysia hilang dalam 21 minit.

Malaysia bukan sahaja hilang dalam 21 minit sebenarnya. Namun sudah lama hilang apabila Ong Kim Swee mendedahkan senarai pemain pilihannya. Banyak nama yang kita boleh persoalkan pemilihannya jika kita benar-benar menonton Liga Malaysia juga benar-benat melihat statistik dan persembahan terkini pemain. Nampak sangat OKS memilih pemain gaya MSSD. Budak yang power dia tak pilih. Habis satu team sekolah dia sahaja yang dipilihnya. Begitulah caranya OKS memikul tanggungjawab negara. Kau takkan tak rasa marah walau sedikit? Atau engkau jenis menyokong bersorak ketika maruah pasukan bola sepak dilenjan kencingkan?

Aku yang berjiwa bola sepak ini terus rasa nak mencarut tengahari tadi selepas menengok Youtube bagaimana mudahnya Malaysia bolos 3 gol. Semuanya adalah kesilapan pemain kita sendiri dan Indonesia hanya mengambil kesempatan ke atasnya. Aku langsung tidak tahu apakah identiti, corak permainan dan jenis taktikal yang OKS gunakan. Dengan bakat yang terhad adakah ini cara terbaik untuk mengatasi masalah ini? Mengatasi maksud aku di sini ialah memanggil pemain kegemaran dan hanya berdasarkan reputasi semata-mata.

Masih aku ingat dahulu ada yang begitu yakin dengan OKS dan barisan Harimau Mudanya. Sehingga berani mengatakan pasukan tersebut mampu menggegar Asia. Sekarang engkau tengok apa sudah jadi kepada pasukan tersebut? Hanyut ke laut.

Secara bahasa kasarnya aku tetap optimis untuk mengatakan bahawa bola sepak Malaysia tidak akan ke mana-mana selagi tiada perubahan secara total. Jika tiada perubahan menyeluruh dan perkara seperti ini berterusan kita akan dapat menengok pemain pertahanan jenis sepak bola tak kena, pemain tengah hantar bola ke pertahanan tapi tak sampai juga cubaan bermain long ball bodoh tapi sangkut di kepala pasukan lawan. Bukan sahaja untuk malam tadi, malahan untuk selama-lamanya.

Ramalan: Tiada apa yang hendak diramalkan untuk pasukan Malaysia ini selain daripada kekalahan demi kekalahan yang seperti sudah menjadi darah daging buat kita semua. Kau ingat jelah apa yang aku tulis ni.


2 comments:

  1. konon nak dig the best outta fadli shas. kalau dah peringkat domestik pun jarang main jadah mende nak pefom main wakil malaysia.

    ReplyDelete

Silakan Laser Saye...