Saturday, January 27, 2018

Dari Kaki Ke Pena Hitam: Serabut Musim Baru


Dari Kaki Ke Pena Hitam: Serabut Musim Baru.

Apa khabar hamba rakyat sekalian alam? Dah jumpa stadium baru nak main bola tak untuk musim baru nanti? Hah? Apa? Takde? Ciaaaaan...

Ini adalah antara masalah yang sedang berlaku dan menjadi hiburan kepada pemerhati bola sepak seperti aku. Lama dah aku perhati perangai pandir sebegini dalam bola sepak Malaysia ni. Beribu macam lagi masalah yang berlaku kalau kita dengar pun membuatkan mata kita terbeliak tidak percaya. Dan ada antaranya berulang setiap kali musim baru bola sepak bermula.

Hal stadium untuk pasukan Selangor ini adalah bukti betapa kotornya mainan politik ini jika tidak dikawal selia dengan teratur. Kau bayangkan betapa bebalnya pengurusan PKNS yang sanggup bermain di stadium bersaiz gergasi hanya untuk melayan jumlah penonton tak sampai satu dewan kuliah UITM jurusan Komunikasi Media. Bayangkan...Adalah lebih molek sekiranya PKNS bermain sahaja di mana-mana padang sekolah yang terdapat di Selangor ni. Nak direbutkan jugak Stadium Shah Alam yang pintu tandasnya berterabur tu dah kenapa?

Macam mana PKNS menjana pendapatannya? Siapa 'fan base' pasukan PKNS ni sebenarnya? Aku tak mahu jawab.

Kenapa tidak mahu disewakan kepada pasukan Selangor? Dan guna ia secara bersama? Masing-masing dapat keuntungan selepas ditambah tolak sana dan sini. Apa yang menghalang untuk buat benda macam gini?

Jawapannya EGO POLITIK. 

Nota tambahan: Aku terpaksa berhenti menaip. Tiba-tiba rasa marah ni membuak pulak. Tapi...betul ke orang Selangor akan dapat pakej Noh Omar sekali dengan Stadium Shah Alam? Hah!
No comments:

Post a Comment

Silakan Laser Saye...