There was an error in this gadget

Friday, February 6, 2015

Mencari Bola Sepak Lelaki

Mencari Bola Sepak Lelaki

Masih segar dalam ingatan aku ketika menonton perlawanan akhir Piala FA 1993 antara Arsenal dan Sheffield Wednesday bersama arwah abah aku. Kedua pasukan terpkasa bermain dua kali selepas seri 1-1 dalam perlawanan pertama. Arsenal akhirnya muncul pemenang selepas berjaya mengatasi Sheffield Wednesday 2-1 dalam laga kedua. Perlawanan ini juga kami abadikan dalam bentuk VHS. Aku pula berulang kali dihipnosis oleh abah dengan rakaman VHS ini dek kerana abah adalah seorang penyokong The Gunners. Tetapi ia masih tidak mampu mempengaruhi aku menyertainya. Jadik, sejak aku kecik lagi aku sudah dibesarkan dengan bola sepak LELAKI. Dan bukannya bola sepak ANJING seperti mana sesetengah muda-mudi anuti zaman sekarang.

Kelmarin ada yang bertanya pendapat kepada aku melalui orang ketiga tentang kain rentang anjing yang kecoh minggu lepas. Aku dengan tenang mengatakan ia adalah kerja budak-budak baru nak mengenal bola sepak Malaya. Aku tak amek pusing sangat sebenarnya perihal kerja amatur macam gini dan aku sendiri tidak pasti maksud sebenar kain rentang tersebut kerana yang membawanya ke stadium juga secara tidak langsung menyumbang wang kepada anjing yang mereka maksudkan. Hah!!! Siapa anjing kepada anjing sekarang ni?

Tetapi inilah realiti bola sepak dari sebuah negara yang tidak pernah melayakkan diri ke Piala Dunia. Sesetengah daripada mereka juga bersatu padu apabila sebuah kelab dari selatan tanah air bermain di peringkat ASIA. Sesuatu yang tidak akan berlaku di England - sebuah negara yang pernah menjulang Piala Dunia. Bagi aku secara peribadi bola sepak kita hanya syok sendiri. Setiap tahun bergaduh dan mempertahankan pasukan yang melahirkan pemain yang menyepak angin dan menahan bola menggunakan keting.

Minggui ini aku nak mengajak engkorang semua kembali ke fitrah asal. Menonton bola sepak yang berkualiti tinggi dari negara yang pernah menjajah negara kita. Ataupun bak kata Tun Mahathir berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu “tidak pernah terjajah”, sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British.

Okeh kita kembali semula ke cerita bola sepak Inggeris. Minggu ini akan ada sajian London derby. Arsenal yang kini berada di belakang Southampton hanya dipisahkan satu gol sahaja dalam kedudukan kelayakan Champions League. Manakala Tottenham pula dalam pemburuan untuk kembali ke pentas Eropah dengan sentiasa mencucuk rapat Arsenal dan Southampton. Dengan Santi Cazorla dan Christian Eriksen berada dalam prestasi terbaik mereka, perlawanan pertama minggu ke-24 ini sudah pasti menyediakan kita hiburan tahap tertinggi dalam bola sepak matang dan LELAKI.

Kemudian menjelang pagi pula satu lagi derby agung akan bersiaran. Merseyside derby namanya ye adik-adik. Selepas melalui permulaan musim yang teruk, pasukan asuhan Brendan Rodgers kini kembali berada di landasan yang betol dengan berjayanya mengutip 16 mata dalam 6 perlawanan. Hanya seri ketika bertemu Leicester City sahaja yang sedikit mencalarkan pencapaian mereka. Ia sekaligus meletakkan Liverpool di tangga ke-7 liga dengan dipisahkan 5 mata sahaja dengan pasukan di tempat ke-3 iaitu Manchester United.

Sementara itu tidak banyak harapan yang diletakkan kepada pasukan Everton untuk menewaskan Liverpool. Namun seperti yang kita semua tahu, Merseyside derby selalunya penuh dengan kejutan dan klimaks yang tidak terjangga. Dengan mengumpul sebanyak 20 kad merah sesama mereka, janganlah kita risaukan sama ada berbaloi ataupun tidak untuk berjaga sehingga jam 1.30 pagi Ahad nanti.

Setakat ini sahaja rebiu untuk minggu ini. Ingat, bola sepak secara anjing itulah sebenarnya wajah bola sepak Malaysia secara keseluruhannya.


Posted via Blogaway

1 comment:

  1. Bang...lama tak cite pasal JDT.Boring lah abang tak kondem usaha JDT. Citer lah lagi..nak dengar lagi ni.

    ReplyDelete

Silakan Laser Saye...