Thursday, January 29, 2015

Prebiu Piala Sumbangsih 2015 : JDT vs Pahang

Prebiu Piala Sumbangsih 2015 : JDT vs Pahang.

JDT VS Pahang
Stadium Tan Sri Dato' Hj Hassan Yunos Stadium, Larkin Johor Bahru.
31 Januari 2015 | 8.45 malam

Tirai bola sepak Malaysia tahun 2015 dibuka kembali dengan aksi pertemuan antara JDT dan Pahang. Kini ia kembali ke fitrah asal apabila Piala Sultan Haji Ahmad Shah tidak dipertandingkan di tempat yang sepatutnya. Kali ini Larkin yang berwajah baru pula dipilih menjadi tuan rumah. Piala Sumbangsih, Piala Sultan Bola ataupun Piala Perisai Komuniti ini akan membabitkan dua pasukan gergasi sensasi nak mampos masa kini di bumi Malaysia. Tidak syak lagi pelbagai aksi menarik akan dipertontonkan kepada kita semua selepas hampir dua bulan tidak melihat aksi pemain menahan bola menggunakan keting.

Bolehlah dikatakan Pahang dan JDT adalah dua pasukan elit yang sentiasa menyerlah pada musim 2014. Pasukan Tok Gajah layak bermain dalam Piala Sumbangsih ini atas kapasiti sebagai Juara Piala Malaysia 2014 selepas menewaskan JDT dalam penentuan penalti yang penuh mendebarkan. Siapa boleh lupa aksi Mat Yo yang teresak-esak menangis selepas gagal menyempurnakan sepakan penalti pada malam keramat tersebut? Manakala JDT ialah juara bagi Liga Super 2014 meninggalkan Pahang di tangga ke-3 dengan kelebihan 7 mata.

Sebagai rekod juga Pahang sudah bermain sebanyak 7 kali di Piala Sumbangsih ini dengan 3 kali muncul Juara menewaskan Johor FA (1992), Sarawak (1993) dan Lions XII (2014). Menjelang aksi pembukaan ini kita lihat tidak banyak perubahan dalam kem Pahang. Kesemua pemain import mereka iaitu Damion Stewart, Matías Conti, Dickson Nwakaeme dan Zesh Rahman masih dikekalkan. Dengan penambahan pemain daripada Harimau Muda A, D. Saavindran dan juga bekas pertahanan Kelantan iaitu Abdul Aziz Ismail. Lain-lain pemain masih lagi sama. Dan Pahang mungkin sekali lagi akan berharap kepada kuderat pemain emas mereka seperti Razman Roslan, Azidan Saruddin, Fauzi Roslan, Azamuddin Akil dan juga R. Gopinathan. Siapa yang perlukan Gary Steven Robbat? Hah?

Apabila bercakap tentang Pahang, tidak manis jika kita melupakan nama Zainal Abidin Hassan. The Chief musim lepas mengambil alih tampuk pimpinan daripada Ronald Smith selepas pasukan Pahang kelihatan seperti kucing mati emak setelah pemergian Dollah Salleh yang menerajui Harimau Malaya. Sejak dari itu pasukan Pahang kembali garang dan merangkul kejuaraan Piala FA dan Piala Malaysia. Musim ini Zainal lebih garang lagik macam gajah naik minyak apabila meletakkan sasaran untuk menjadi pasukan pertama dari Malaysia melayakkan diri ke perlawanan akhir Piala AFC. Walaupun beliau menyedari saingan sengit bakal dilalui skuad Tok Gajah, namun masih yakin anak buahnya mampu mempamerkan prestasi cemerlang berdasarkan kepada persefahaman pemain yang semakin baik.

"Saya terapkan kepada pemain bahawa kita membawa nama Malaysia di peringkat antarabangsa dan perlu untuk mereka bermain dengan sepenuh hati. Sebelum ini tidak ada pasukan dari negara berjaya layak ke perlawanan akhir Piala AFC dan kalau boleh saya berhasrat hendak membawa Pahang ke peringkat itu," katanya pada sidang media selepas memperkenalkan jersi baharu Pahang untuk musim ini di Stadium Darul Makmur beberapa hari yang lepas.

Secara peribadi aku merasakan gandingan Bojan Hodak dan TMJ adalah yang terbaik buat masa ini. Ibarat gandingan Shasha Kelabu dan Tori Hitam. Begitu juga dengan kehadiran penyokong yang sentiasa memenuhi Stadium Larkin sehingga JDT berjaya mengelakkan sebarang kekalahan di stadium keramat ini sepanjang 2 tahun saingan Liga Super mereka.

Bolehlah dikatakan skuad JDT musim ini terlebih mantap dengan penambahan S. Chanturu, Farizal Marlias, S. Kunanlan, Junior Eldstal, Fandi Othman, Amer Saidin dan juga Gary Steven Robbat. Amat menarik untuk kita saksikan bagaimana caranya Bojan Hodak hendak mengadun kesemua pemain baru ini dengan pemain yang sudah sediakala ada dalam kem JDT.

Seperti yang kita semua maklum, walaupun ini adalah perlawanan Piala Sumbangsih, namum pengiraan mata bagi Liga Super akan mula dikira. Pasukan yang menang akan mendapat 3 mata. Jika seri pula satu mata akan diberikan kepada setiap pasukan. Namun sepakan penalti akan dilakukan bagi memilih Juara Piala Sumbangsih 2015. Kalau aku salah, sila betolkan.

Milik siapakah Piala Sumbangsih pada tahun ini ye adik-adik? Walaupun perit, aku meramalkan JDT akan memenanginya buat pertama kalinya dalam sejarah sebagai sebuah pasukan yang bernama Johor Darul Ta'zim I. Bagi pendukung setia Tok Gajah pula janganlah berkecil hati kerana ini hanyalah piala dulang bak kata orang putih.  

Semoga kedua pasukan menunjukan corak permainan yang menarik serta menghiburkan hati. Lagik best kalau ada bertumbuk-tumbuk perut. Heh!!!

Pemain tumpuan JDT: Amri Yahyah The Tempe Eater.
Pemain tumpuan Pahang: Azamuddin Alex Lipis Akil.
Ramalan: JDT 2 - Pahang 1.


Posted via Blogaway

No comments:

Post a Comment

Silakan Laser Saye...